سلامت

آیا با بیماری نقرس آشنایی دارید؟+ درمان نقرس در طب سنتی

مجله اینترنتی کولاک: بیماری نقرس با علائمی مشخص بروز می‌کند و شک و شبهه به جا نمی‌گذارد. مسلما همه شما در مورد نقرس شنیده‌اید و از آن چیز‌هایی می‌دانید. اما وقتی این بیماری برای شما یا اقوام و آشنایتان رخ دهد، به خاطر درد فراوان آن، نسبت به اینکه واقعا نقرس چیست و چه علت و راه درمانی دارد،‌ حساس‌تر خواهید شد.

 

 

 

نقرس چیست؟

نقرس از بیماری‌های متابولیک است و در اثر اختلال در متابولیسم پورین ایجاد می‌شود. پورین (ماده‌ای ترکیبی که در بسیاری غذا‌های غنی و چرب یافت می‌شود) در افراد سالم تبدیل به اسید اوریک شده و بعد‌ با ادرار دفع می‌شود. اما درافرادی که مبتلا به نقرس باشند، متابولیت آخر این متابولیسم یعنی اوریک اسید در قالب اورات منوسدیم به شکل کریستال در می‌آید و به صورت رسوبات بلورین در مفاصل، تاندون‌ها و بافت‌های اطراف آن‌ها جمع می‌شود. این رسوبات کریستالی اسید اوریک که توفی نامیده می‌شوند به شکل توده‌هایی در مفاصل مشاهده شده،‌با التهاب و آماس موضعی همراه هستند و باعث فساد عضو و بدشکلی مفصل‌ها می‌شوند.

علائم بیماری نقرس چیست؟

سطح اسید اوریک در بدن افزایش می‌یابد.
در قسمت مفاصل بدن درد ناگهانی و شدید احساس می‌شود.
به دنبال درد مفاصل، درد درعضلات پا و حتی بافت‌های نزدیک مفصل مثل مچ پا یا زانونیز خود را نشان می‌دهد.
در تاندون معروف به آشیل، بخصوص در متورم شدن مفاصل شست یا قوزک پا یا انگشتان دست تورم ایجاد می‌شود.
التهاب و قرمزی در مفاصل پا بروز می‌کند.
بافت ناحیه مذکور به لمس کردن حساس می‌شوند.
در صورت وجود اسیداوریک در بدن به مدت زیاد ممکن است این بلور‌ها در بافت کلیه رسوب کنند و کل بدنه کلیه را تخریب و بیمار را دچار نارسایی کامل کلیه‌ها کنند.
رسوب بلور‌های اسیداوریک به صورت برجستگی‌هایی درد آور در زیر پوست بخصوص پوست آرنج و مچ دست حتی در لاله گوش دیده می‌شود.

نقرس چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تست مایع مفصلی به منظور بررسی وجود یا عدم وجود رسوبات کریستال در آن از طریق میکروسکوپ
تست خون به منظور بررسی میزان اسید اوریک خون

عوامل تشدید کننده نقرس چیست؟

یک باور عمومی این است که به دلیل زیاده‌روی در مصرف گوشت قرمز نقرس پدید می‌آید؛ اما این تصور چندان صحیح نیست. برخی از عواملی که باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری نقرس می‌شود،‌عبارتند از:

مشکلات هضم یا اختلال آنزیمی در تجزیه مواد پروتئینی
از دست دادن آب بدن
مصرف مواد حاوی پورین مانند: گوشت قرمز
وارد شدن آسیب به مفاصل
جراحی مفاصل
شیمی درمانی
رژیم غذایی سخت و گرسنگی
زیاده‌روی در مصرف مارچوبه و قارچ
اضافه وزن و چاقی
اثرات و عوارض دارویی به خصوص با مصرف دارو‌های دیورتیک
زیاده روی در مصرف الکل
زیاده‌روی در مصرف مواد حاوی پورین مانند گوشت قرمز، میگو، ماهی
دیابت
بالا بودن کلسترول
عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
قرار داشتن طولانی مدت در معرض مواد سربی

 

پیشگیری از ابتلا به بیماری نقرس

اصلاح رژیم غذایی با خودداری از مصرف فست فود‌های پرچرب، گوشت قرمز، نوشیدنی‌های حاوی فروکتوز بالا و غذا‌هایی با خاصیت بالا بردن اسیداوریک خون
کنترل اضافه وزن با ورزش و رژیم غذایی مناسب
نوشیدن آب کافی مخصوصا پس از فعالیت و تحرک سنگین و خودداری از فعالیت در هوای گرم

درمان بیماری نقرس چیست؟

تجویز دارو‌های کورتیکواستروئید به همراه دارو‌های ضد التهابی توسط پزشک

محدود کردن مصرف انواع گوشت و مواد غذایی پروتئینه
تعادل وزن
محدود کردن مصرف موادی که اسید اوریک خون را بالا می‌برند
مصرف آب فراوان و لبنیات کم چرب
مصرف میوه‌جات و سبزیجات و غذا‌های طبیعی

قراردادن پا‌ها در آب و نمک
ورزش کردن و کم کردن استرس
حجامت
زالو درمانی
قراردادن یخ بر محل به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه و چندین مرتبه در روز

 

درمان نقرس با طب سنتی

یکی از گیاهانی که برای درمان نقرس در طب سنتی تاکید شده است و نوع صنعتی این گیاه نیز در بازار وجود دارد گل حسرت است.
عصاره تخم کرفس و آب کرفس به کاهش تشکیل اسید اوریک در بدن کمک می‌کند.
روزی سه فنجان جوشانده برگ درخت زیتون مصرف نمایید.
یکی دیگر از گیاهان مورد استفاده در درمان نقرس شبدر باتلاقی است.
چند بار در هفته دم کرده برگ درخت گردو مصرف نمایید.
گیاه بابا آدم از بیماری نقرس جلوگیری می‌کند همچنین باعث دفع مواد زائد از بدن می‌گردد.
یکی دیگر از روش‌های درمان گیاهی نقرس مصرف گیاه اسطوخودوس است.
روغن گل مغربی با داشتن اسید چرب امگا ۶ برای درمان گیاهی نقرس به کار می‌رود و در کاهش التهابات آرتریت موثر است.

 

عرقیاتی که برای درمان نقرس به کار می‌روند

عرق مرزه
عرق بومادران
عرق خارشتر یا خارخاسک
عرق کرفس
عرق رازیانه
عرق شنبلیله

سخن آخر

طبق بررسی‌ها و نتایج گرفته شده مردان حدود ۹ برابر زنان در طول زندگی خود به بیماری نقرس مبتلا می‌شوند. به بیان دیگر مردان بیشتر از زنان در خطر ابتلا به بیماری نقرس بوده و درصد ابتلا به حدود ۹۵ درصد از مردان و ۵ درصد از زنان می‌رسد. البته به خاطر داشته باشید که اشخاصی هم که وضعیت اسید اوریک آن‌ها در حد طبیعی باشد به این بیماری مبتلا می‌شوند یا برعکس، کسانی هم هستند که با وجود مقادیر زیاد اسید اوریک در خون خود، در طول عمرشان هیچ گاه به این بیماری مبتلا نمی‌شوند؛ بنابراین بالا بودن اسید اوریک همیشه و در همه افراد به بروز نقرس منتهی نمی‌شود./ مجله ستاره

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن